"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 13., hétfő

Három szem mazsolát akár 20 percig is lehet enni

Új étkezési stílus terjed az USA-ban. Lényege a tudatosság: az ízek és az étel állagának tudatos megtapasztalása és élvezete a csendben.

A módszer kipróbálása egyszerű: tegyünk egy villányi ételt a szánkba. Mindegy, milyen étel, de szerencsés, ha valami olyasmi, amit kedvelünk. Ezután jön a legnehezebb része a dolognak: tegyük le a villát. És most figyelmünket fordítsuk a szánkban lévő falatra: rágjuk meg alaposan, merüljünk bele az étel állagába, ízvilágába és összetevőinek harmóniájába. Miközben eszünk, kapcsoljuk ki a tévét, távolodjunk el a számítógéptől, és lehetőleg maradjunk csendben. Koncentráljunk csak az étel megtapasztalására, és élvezzük ki minden morzsáját. Legyen az étkezés meditáció, épp úgy, mint ahogy meditáció lehet a légzés, a séta, a tánc vagy egy vonatból az elsuhanó táj figyelése. És épp úgy, mint egy meditáció során, a tudatalattiból ilyenkor is előtörhetnek kérdések: vajon szüksége van a szervezetemnek erre az ételre? Nemcsak boldogtalanságból, unalomból vagy idegességből eszem?
/Forrás:Szekér Szimonetta,origo/

A tudatos étkezés alapjaiban nem tűnik bonyolultnak, mégis, aki próbálta már, tudja, hogy igazi kihívás. Megszoktuk ugyanis, hogy mint mindennel, az evéssel is gyorsan akarunk végezni. A tudatos étkezés viszont pont a lelassulásról szól, és ez sokaknak nem megy könnyen. Aki rendszeresen gyakorolja, előbb-utóbb azt is megtapasztalja, hogy kisebb mennyiségekkel is beéri.

Mivel az átállás nem mindenkinek könnyű, ajánlott kis lépésekben áttérni az étkezési stílusra. Ha valakinek nincs rá ideje, hogy mindennap gyakorolja, az próbálja ki heti egy étkezésnél, vagy legyen naponta egy apró dolog - egy desszert, három korty tea -, amelyet tudatosan és csendben fogyaszt el.

A tudatos étkezés megtapasztalása

Evés közben a figyelem legyen csak az ételen: ne telefonáljunk, tévézzünk és számítógépezzünk párhuzamosan.

Étkezzünk csendben - gyerekes családban persze megvalósíthatatlan egy teljes étkezést csendben eltölteni, de kezdetnek néhány perc is elég.

Legalább hetente egyszer próbáljunk tudatosan étkezni.

Rágjunk lassan! Ha valaki megszokta, hogy már két-három rágás után lenyeli az ételt, nem könnyű hirtelen hosszan, lassan megrágni az ételt, de érdemes kipróbálni, hiszen új ízek tárulhatnak fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése