"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 13., hétfő

Holnap lesz Bálint nap..

Ki volt Bálint, akit megtartott emlékezetébe és ma is ünnepel az utókor?

Valószínűleg két Bálintról, azaz Valentinról beszélünk. Egyik római pap, a másik Róma melletti Termi városának püspöke.

Mindketten vértanúhalált haltak. Bálint - Valentin nap ihletője, írásos feljegyzések alapján, Róma város papja lehet azon szokása miatt, hogy a házasságot kötött fiatal párokat virággal köszöntötte az eskü megtétele után.

A 19. században már szerelmes kártyákat, üdvözleteket küldtek egymásnak a szerelmesek, s ettől a pillanattól nem volt megállás. A mai napon már nincs olyan kereskedelmi tevékenység, amely ne készülne nagy erőkkel erre a napra.

, "aki" ezen a napon "szerepet" kap: az a virág, s azok közül is a

vörös rózsa.

Tipp a tartósításához:
Nemcsak a rózsát, de minden fás szárú virágot tartósíthatunk, szebbé, hosszú életűvé tehetünk, így:

Felteszünk egy edénybe vizet forrni. Amikor a víz elérte a forráspontot, a virág szárát beletesszük a vízbe - kb. 2-3 cm. szár legyen a forrásban levő vízben -, és benne tartjuk 1 percig. Rögtön utána hideg vízzel telt vázába helyezzük és várjuk a hatást, amely nemsokára megmutatkozik. Kisimulnak a levelek, a virágszirmok, a már lekonyult fejű rózsák felemelkednek, és így maradnak száradásig.


Bálint naphoz kapcsolódó fennmaradt feljegyzések:

- Az Érdi-kódex szerint egy pogány fejedelem azt mondta neki: ha vak lányát meggyógyítja, hívő lesz. Bálint püspök imájára meggyógyult a lány, és a fejedelem megtért. (Keresztény nevelés c. könyv)
- Szent Bálinthoz szoktak imádkozni a nyavalyatörés (epilepszia) gyógyulásáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése