"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 28., kedd

Miről mesélnek a csomók

Az inkák nem tudtak a mai hagyományos módon vett írástechnikákat alkalmazni, helyette zsinóron rögzítették azt, amit meg akartak örökíteni az utókor számára.

A kipu, vagy más néven zsinórírás egy különleges tízes számrendszerbeli információtárolási rendszer, egyszerre használták az Inka Birodalomban számolásra és szöveges információk tárolására.

A csomóírás lehetővé tette az aratási bevételek, kamatfizetések pontos regisztrálását, azaz az adminisztrációt. A tízes számrendszer alapján követték egymást a csomók, egy kihagyott csomó jelentette a nullát. A zsinórokat végül egy "összegzsinórral" kötözték össze, amely megmutatta az összefogott zsinórokon számolt összes mennyiséget.



1923-ban vetette föl Leland L. Locke tudománytörténész, hogy a kipuk - kecsuák nyelvén a csomók - valójában jelentést hordoznak.

A spanyol hódítók irataiból ismert, hogy az inkák a kiput fonálról-fonálra olvasták, de a kódot ők sem tudták megfejteni. A spanyol kolóniák szó szerint megsemmisítették a kipu írásokat, és elfeledtették a technikát is, mivel az ördög művének tartották.

1981-ig a tudomány emlékeztető csomóknak tartotta a kiput. Majd egy régész és matematikus házaspár, Robert és Marcia Aschper 200 kipu csomóinak helyzet, méret és szín szerinti elemzésével bebizonyította, hogy a csomók húsz százalékának nem aritmetikus sajátosságai vannak.

A kipuk megfejtése az egyiptomi hieroglifák értelmezésével egyenértékű tudománytörténeti lépés lenne, hiszen olyan információkat őriznek, melyeket nem ismerhetünk meg régészeti leletekből, vagy a spanyol hódítók leírásaiból.

Mindez idáig nem találtak használható kódrendszert teljes visszafejtésükhöz. Sabina Hyland antropológus, a Szent Norbert Főiskola kutatója olyan táblára bukkant egy apró faluban, mely a kipu-írás Rosetti-kövének feleltethető meg. /A Rosetti-kő volt az a tábla, mely alapján végül le tudták fordítani az egyiptomi hieroglifákat./

Az inka tábla 282 nevet tartalmaz, közülük 177 mellett megtalálható az adott névnek megfelelő kipu. A kutatónő közben még egy hasonló táblára bukkant. Hyland felfedezései fellendíthetik a csomóírás kutatást. Az inka történelem olyan epizódjai tárulhatnak fel a jövőben, amelyről a táblák ismerete nélkül lehet, hogy sohase tudnánk.

Forrás: Múlt-kor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése