"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 1., szerda

Röpködnek a mínuszok




A hidegben az erek összehúzódnak, csökken a perifériák vérellátottsága, ami a kéz- és lábujjakat, fület, orrot sérülékenyebbé teszi az elfagyással szemben. Ezért érdemes a fület és az arc alsó részét is sállal fedni. A kezet pedig az ötujjas kesztyűnél jobban védi az egyujjas.

A nagy hidegben a nehéz, vastag ruhadarabok helyett inkább több könnyű réteg ruha viselése ajánlott, mivel a rétegek között a levegő szigetelő rétegként működik.

Mivel a szervezet hőleadásának 40-50 százalékát a fejen keresztüli hőleadás teszi ki, ajánlott a sapkaviselés.

Havas, hideg időben a vízálló, maximális tapadást biztosító cipő ajánlott.

A hideg kiszárítja a bőrt

A hideg szárazzá, érdessé teszi a bőrt. A bőr állapota a testápolók mellett a táplálkozással is nagyban befolyásolható. A bőr rugalmasságát segítenek megőrizni az egészséges zsírok és az E-vitamin. Omega-3 zsírsavban bővelkednek a tengeri halak, az E-vitaminnak pedig a mandula, a tökmag vagy a napraforgómag kitűnő forrása.

A hidegben könnyű felszedni néhány kilót

Vannak, akik azért híznak télen, mert kevésbé aktívak, kevesebbet mozognak, másoknál a szezonális depresszió jár fokozott szénhidrátbevitellel.

Tény, hogy a testhőmérséklet csökkenése fokozza az étvágyat. Az evés hőtermeléssel jár: már 30-60 perccel az étkezés után a szervezet 10 százalékkal több hőt termel, mint üres gyomor esetében. Ha valaki el akarja kerülni, hogy a hideggel járó étvágynövekedés plusz kilókat eredményezzen, töltse fel konyháját kalóriaszegény, de tápanyagokban gazdag ételekkel.

Téli depresszióban szenvedőknek a csokoládé helyett érdemes inkább banánt fogyasztaniuk, figyelembe kell azonban venni, hogy a banán a hangulatjavító szerotonin mellett kalóriában is gazdag.

A magasabbak előbb kezdenek fázni

A hideg időre adott reakció a testalkattól is függhet: a magasabb emberek hamarabb kezdenek el fázni, mint az alacsonyabbak, mert nagyobb felületen szenvednek hőveszteséget. A test hidegre adott egyik reakciója a remegés, a vacogás, amely révén hő termelődik az izmokban. Az akaratlagos mozgások, mint a lábrázás, kar lóbálása egy másik módja a hőtermelésnek.

A hideg gyógyít is

A hideg azonban nem csak veszélyt jelent az egészségre, az orvostudomány gyógyításra is használja. Az egész testes fagyasztásos kezelést Japánban fejlesztették ki, az eljárás során a páciensek 1-3 percet töltenek a mínusz 110 Celsius-fokban. Elsősorban fájdalomcsillapításra és krónikus ízületigyulladások esetén alkalmazzák.

Finnországban, Oroszországban sokan hódolnak a téli úszásnak is. Néhány éve finn kutatók a hideg zuhany hatását vizsgálták nőkön. A vizsgálatba bevont önkéntesek három hónapon keresztül tusoltak hideg vízzel: naponta legalább 20 másodpercet kellett az épp csak fagypont feletti vízben tölteniük. A fürdés után a nőket vérvizsgálatnak vetették alá, és megállapították, hogy néhány perccel a jéghideg zuhanyt követően a résztvevők norepinefrin szintje 2-3-szorosára ugrott. A norepinefrinnek többek között szerepe van a fájdalom elnyomásában.

egészség,origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése