"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. augusztus 27., kedd

Bükkszentkereszti gyógyító kövek


Magyarország egyik legmagasabban elhelyezkedő települése  Bükkszentkereszt. 600 m átlagmagasságban fekszik, hegyek által körülzárt völgykatlanban. Tiszta, gyógyhatású levegője több betegség gyógyulását segíti elő. /légzési nehézségek,asthma, vérszegénység, idegi kimerülés/.

 

Bükkszentkereszt azon misztikus helyek egyike, ahová a emberek százai jönne évről évre, hogy eljussanak a természet különleges energiáját sugárzó köveket és fákat rejtő zarándok helyre. A festői környezet már önmagában is gyógyító hatású, nem beszélve Bükkszentkereszt szubalpesi klímájáról, amelynek különlegesen oxigén- és ózondús levegője  szinte a világon egyedülálló. Alig néhány hasonló klimatikus adottságokkal rendelkező hely van a világon, de mind messze a Kárpát-medencétől: az egyik Ausztráliában, a másik Kanadában, a harmadik Japánban található.Ezt ma  még mindig nagyon kevesen tudják.

A Bükk-hegység kőzettani és ásványtani szempontból egyedülálló, Magyarországon nincs rokona.

A térség földtani viszonyait a földtörténeti időszámítás triász időszakának képződményei jellemzik. A 210-240 millió évvel ezelőtt hullámzó tengerben halmozódott föl az az üledékanyag, mely a Kis-Dél, Somos-bérc, Nagy-Ivács, Galuzsnya-tető, Bagoly-hegy mészkő, ritkábban dolomitkőzeteit alkotja. Ezek a kőzetek a Bükk hegységközponti tömegére is jellemzőek. Színük fehér vagy szürkés fehér, bennük az utólagos tektonikai mozgásokat is jelző repedés rendszereket láthatunk, melyeket legtöbbször hófehér kalcit erek töltenek ki (a mészkő az alapja a híres bükkszentkereszti mészégetésnek).

Boldogasszony köve:  
A kőrisekkel, juharfákkal, gyertyánokkal és bükkfákkal tűzdelt bükkszentkereszti erdők azonban a legendák szerint nemcsak ezért bírnak gyógyító hatással. 
A legenda szerint valaha Bükkszentkereszten járt Szűz Mária. Útja a falucska melletti erdőn vitt keresztül, és amikor elfáradt, leült egy kőre pihenni. Azt a helyet a falubeliek csak Boldogasszony kövének nevezik, szent és egyben gyógyító helynek tekintették. Az itt élők ugyanis úgy tapasztalták, hogy aki ott megpihen, hamarosan felgyógyul a betegségéből. Vannak emberek, akik úgy érzik, hogy a köveknél elzsibbad a kezük és a lábuk. Mára az erdőt rengeteg kiránduló keresi fel, az ország minden részéről jönnek a gyógyulni vágyó betegek. Már sokan közülük és természetgyógyászok is visszaigazolják a kövek gyógyító energiáját.

Az ezoterikusok szerint a Bükkben van egy energia háromszög. Ezt ők kimérték, és a háromszög csúcsain lévő helyeken a legnagyobb az energia kisugárzása. Az egyik csúcsa ennek a háromszögnek a Boldogasszony köve.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése