"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2017. november 1., szerda

Mindenszentek - november 1.



Mit ünneplünk a Mindenszentek napján?

November 1-je mindenszentek ünnepe. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor.

 Több száz éves múltja van ennek az ünnepnek, vélhetően a keltáktól ered, - a "kóbor lelkek éjszakája". A kelta újévet november 1. ünnepelték, ez volt a sötétség kezdete, úgy vélekedtek, hogy a legfőbb istenük a napisten ilyenkor a halál és sötétség istenének fogsága alá kerül, aki október 31. összehívta a holtakat, akik különböző formában öltöttek testet, általában állat figuraként, főleg macskaként.
 .
Mindenszentek egyetemes ünneppé 844-ben, IV. Gergely pápasága alatt vált. Az ünnepet még a VIII. században május 13-ról november 1-jére tették át, valószínűleg azért, hogy ezzel a kelták régi népi újesztendejét megszenteljék, ezzel ötvözve a régi hagyományt az újjal. 835-ben Jámbor Lajos császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan is elismerte az új ünnepet, és attól kezdve a Mindenszentek az egész kereszténység ünnepe lett.

 A katolikus egyház az ünnepet tehát november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.
Mindenszentek napja a Halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje